Responsive image

Endodontsko zdravljenje zob
Endodontija je del stomatologije, ki se ukvarja z zdravljenjem mehkih zobnih tkiv in terapijo koreninskih kanalov.

Gre za terapijo zobne pulpe (»zobni živec«), ki se nahaja v kronskem delu in kanalih korenov zob.

Zobna pulpa je splet živčnih vlaknin, majhnih krvnih žil in vezivnega tkiva. Ima pomembno vlogo pri razvoju in rasti zob, vendar ko se proces rasti konča, je najbolj pomembna funkcija pulpe sposobnost reagiranja na dražljaje, kot sta toplo in hladno.

Informacije, ki jih omogoča pulpa na dražljaje, sporočajo, ali je z zobmi vse v redu in ali je treba poiskati pomoč zobozdravnika.

Cilj stomatologije je ohraniti zdravo zobno pulpo. V kolikor pride do obolenja pulpe, povzročene z bakterijsko infekcijo, ki je posledica obsežnega kariesa zob, je treba pristopiti k endodontski terapiji zob, ki sestoji iz odstranitve obolele pulpe. Po odstranitvi pulpe se pristopi k polnjenju kanala korenine zoba. Torej zdravljenje kanala korena zoba zajema mehanično čiščenje in izpiranje kanala (bakterije, razpadle organske sestavine pulpe ter bakterijski strupi, ki so ostali v kanalih po destrukciji zobne pulpe).

Po čiščenju in izpiranju korenskih kanalov sledi njihovo polnjenje s posebnimi pastami in vložki. Na ta način bo ostal prostor znotraj koreninskih kanalov hermetično zaprt. Tako se odklanja možnost ponovnega naseljevanja bakterij znotraj kanalov in ponovne vnetne reakcije z vsemi njenimi posledicami.

Po uspešno opravljeni endodontski terapiji ne boste niti začutili, da je Vaš zob devitaliziran (brez zobne pulpe), zob pa bo polno funkcionalen, tako kot prej, ko je imel popolnoma zdravo pulpo.