Responsive image


Otroška in preventivna stomatologija


Zalivanje fisur

Zalivanje fisur je eden najpogostejših preventivnih postopkov v otroškem zobozdravstvu. Gre za enostaven postopek, s katerim je mogoče v veliki meri preprečiti razvoj kariesa na novo izraslih zobeh.

Fisure so razpoke na žvečilni površini krone zoba, ki se nahajajo med zobnimi vršički (tubercula). Oblika in globina fisur sta med posamezniki različni, vplivata pa na tveganje pojava zobne gnilobe (kariesa). Globoke in ozke fisure predstavljajo primerna mesta za kopičenje zobnih oblog.

Iz prostora globokih in ozkih fisur je tudi ob zelo temeljiti oralni higieni težko v celoti odstraniti zobne obloge. Tako se ustvarjajo pogoji za pojav kariesa.

Da bi se zobe zaščitilo pred razvojem kariesa, se v fisurah izvaja preventivni postopek – zalivanje fisur. Popolnoma neboleče in brez »brušenja« zob se fisure očistijo in zalijejo s kompozitnim materialom, ki ne vpliva na estetiko zob.

Postopek zalitja fisur je pomembno izvesti hitro po izraščanju zob.

Fluoridacija zob

Popolnoma neboleč preventivni postopek, ki se izvaja na mlečnih in »mladih« trajnih zobeh, s ciljem čim daljšega ohranjanja zobnega tkiva.

Postopek temelji na delovanju naravnega elementa fluora.

Z vgradnjo fluora v zobe se tvorijo spojine, odpornejše na delovanje kislin, ki so produkt bakterijskih aktivnosti.

Topikalna fluoridacija zob (z visoko koncentracijo fluora) se večinoma izvaja v zobni ordinaciji. Treba jo je izvajati večkrat letno. Zobe se premaže z geli ali raztopinami preparata fluora, s katerimi dosežemo visoke koncentracije fluora na površini zob.

Povečana koncentracija fluora na površini zob ima naslednje učinke: