Responsive image

Odstranjevanje mehkih oblog in zobnega kamnaPred čiščenjem zobnega kamna

Po čiščenju zobnega kamna

Čiščenje mehkih oblog in zobnega kamna se izvaja s pomočjo ultrazvočnega aparata, ki s svojimi vibracijami neboleče in hitro odstranjuje obloge na zobeh.

Air Flow

Pred čiščenjem pigmentacije zob                                                        Po čiščenju pigmentacije zob


Air Flow je najnovejši in najučinkovitejši tretma (z istoimenskim aparatom) za temeljito čiščenje zobne sklenine in delov zob, katerih zobna ščetka ali katero drugo sredstvo za čiščenje zob ni zmožno fizično dobro očistiti ne glede na to, kolikokrat dnevno umivamo zobe. Z omenjeno metodo zobe čistimo v ordinaciji s pomočjo nadziranega curka drobnih delcev natrijevega bikarbonata v spreju vode in komprimiranega zraka. Sam postopek izvaja stomatolog in traja glede na količino oblog, cca 15–30 minut, je neboleč, ima dodan korigens z okusom limone in je prijeten za pacienta.

Zobne obloge, mehke (plak), trde (kamen) in pigmentacije niso samo estetska pomanjkljivost, ampak tudi plasti umazanije in bakterij, ki ogrožajo zdravje dlesni, podpirajoč kronična vnetja, sprva gingivitis, ki pozneje napreduje v kronični parodontitis. S peskanjem se odstranjuje zobni plak in pigmentacije. S tem tretmajem se ne odstranjujejo obloge zobnega kamna. Pri pacientih, ki imajo še kamen, ki ga pogosto spremljajo pigmentacije, je najprej treba s pomočjo druge vrste aparata odstraniti kamen, nato pa s peskanjem odstraniti vse pigmentacije. Na ta način zobje pridobivajo naravno barvo in bleščeč videz.

Po končanem tretmaju peskanja zob se le-te premaže z raztopino fluora in se jih na ta način zaščiti pred škodljivim vplivom kisline iz ustne votline v prvih par urah, dokler se na zobeh ne ustvari zaščitni sloj s kopičenjem glikoproteina iz sline. Pomembno je pacienta opozoriti, da po tretmaju tri ure ne sme kaditi, jesti ali piti obarvane, gazirane in pigmentirane hrane ali pijače. Po eni uri lahko pije nebarvano pijačo, priporočljiva je voda. Ta metoda je popolnoma neškodljiva za zobe, saj se z njo ne poškoduje zobne površine.

Priporoča se, da se temeljito profesionalno čiščenje zob izvaja dvakrat letno. Na ta način se bo ohranilo zdravje vseh oralnih struktur.

Aparat je načrtovan in konstruiran v Švici. Vodilna misel konstruktorja je bila dolgo časa znana ugotovitev, da na čistih zobeh ni kariesa. Zobje po tretmaju postanejo svetlejši za pol do enega odtenka samo zato, ker so popolnoma čisti.

Glede na dosedanje mednarodne izkušnje je to zelo uspešen korak v preventivi pojava najbolj razširjene bolezni današnjega časa – karies zob. To posebej velja za mesta na zobeh, ki se ne morejo očistiti z drugimi sredstvi, kot so ščetke za zobe, zobna nitka ali svila.

Treba je poudariti, da tudi pri adekvatni higieni ustne votline obstaja potreba po profesionalnem čiščenju zob. Namreč pigmentacije iz hrane in pijače se zelo pogosto zadržujejo na površini zob in poleg estetske pomanjkljivosti predstavljajo tudi vzročni faktor pri nastanku že omenjenih patoloških procesov. Najpogosteje pigmentacije najdemo pri kadilcih in pri ljudeh, ki pijejo veliko pobarvanih napitkov, kot sta kava in čaj. Pigmentacije se težko odstranjujejo s ščetko ali pa se jih sploh ne da odstraniti. Pojavljajo se kot temno rjavi ali črni madeži na površini zob, intenzivnejše ob dlesnih.

Profesionalno mehansko čiščenje zajema odstranitev zobnih oblog z vseh zobnih površin, pri čemer se največja pomembnost pripisuje tistim površinam, ki jih pacient po navadi zanemarja med ščetkanjem. To so najpogosteje medzobni prostori in jezične plohe spodnjih sekalcev in podočnikov.